Τζίντου Κρισναμούρτι -(Jiddu Krishnamurti)



Ο απρόθυμος μεσσίας

Ο Τζίντου Κρισναμούρτι (αγγλικάJiddu Krishnamurti) (11 Μαΐου 1895 - 17 Φεβρουαρίου 1986) ήταν Αμερικανο-Ινδός διανοητής και ποιητής. Γεννήθηκε στην πόλη Madanapalle της Ινδίας. Ορφανός από μητέρα, υιοθετήθηκε σε ηλικία 14 χρονών από την Annie Besant (Άνι Μεζάντ) πρόεδρο της THEOSOFICAL SOCIETY (Θεοσοφικής Εταιρείας), καθώς τον θεωρούσε ως παγκόσμιο δάσκαλο. [7] Την εποχή εκείνη η Θεοσοφική Εταιρεία είχε εξαπλωθεί αλματωδώς στην Ινδία και η Άνι Μεζάντ όταν τον γνώρισε έμεινε εκστασιασμένη από τις ρητορικές ικανότητες αυτού του φτωχού και ορφανού αγοριού σε συνδυασμό με την ομορφιά του και την ηρεμία που εξέπεμπε. Τον υιοθέτησε και το 1921 τον έστειλε στην Αγγλία για να σπουδάσει ενώ παράλληλα τον πλάσαρε στα μέλη της THEOSOFICAL SOCIETY σαν μια πολύ προχωρημένη εξελικτικά ενσάρκωση, έναν νέο μεσσία που θα αναλάμβανε κάποια στιγμή την ηγεσία της Θεοσοφικής Εταιρείας. Το 1922 μαζί με τον αδελφό του ταξίδευσαν, σε μία περιοδεία τους, από το Sydney (Σίδνεϊ της Αυστραλίας) στη California (Καλιφόρνια των ΗΠΑ), όπου έμειναν σε ένα αγροτόσπιτο στο Ojai Valley. Το σχέδιο προχωρούσε πολύ καλά και χιλιάδες μέλη της ΘΕ είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους σε αυτόν θαυμάζοντας τις ρητορικές του ικανότητες. Το 1921 η Θεοσοφική Εταιρεία ίδρυσε στο όνομα του το «Τάγμα του Αστέρα της Ανατολής» (Order of the Star in the East – OSE) το οποίο έφτασε να αριθμεί χιλιάδες μέλη.

.13 Νοεμβρίου 1925 ο αδελφός του Nitya πέθανε σε ηλικία 27 ετών από επιπλοκές  φυματιώσεως. Αυτό ήταν ένα βαρύ πλήγμα για τον Τζίντου Κρισναμούρτι . Ο θάνατος αυτός τον έπεισε ότι οι θεωρίες της Θεοσοφικής Εταιρείας δεν βασιζόντουσαν σε στέρεες και αληθινές βάσεις, δεδομένου ότι όλοι στην Εταιρεία τον είχαν διαβεβαιώσει ότι ο αδελφός του θα ξεπερνούσε το πρόβλημα υγείας του και δεν θα πέθαινε. Αυτό δεν ήταν η μόνη αστοχία των απόψεων των Θεοσοφιστών κατά τη γνώμη του, ήταν όμως η σταγόνα που επέφερε τη μεγάλη αλλαγή στην ψυχή και το νου του. Αμέσως μετά ταξίδευσε στην Ινδία και μετά από ένα επεξηγηματικό κήρυγμα προς τα μέλη του Τάγματος του Αστέρος της Ανατολής, το διέλυσε και επέστρεψε στους δωρητές τα χρήματα και ότι άλλα αγαθά είχαν δοθεί. Ήταν 23 χρονών όταν αποκήρυξε από επάνω του τον ρόλο του μεσσία και τις θεωρίες της εξελιγμένης μετενσάρκωσης που είχαν συνδεθεί με το όνομα του. Στην συνέχεια επέστρεψε στην Αμερική όπου σε  δημόσια εμφάνιση του προς τους οπαδούς του διαχώρισε και σε αυτούς την θέση του από την Θεοσοφικής Εταιρεία.

Από τότε και μετά ο Τζίντου Κρισναμούρτι συνέχισε να διδάσκει, όχι όμως τις πεποιθήσεις των θεοσοφιστών αλλά αυτά που πίστευε πως έχουν αξία για το κάθε άνθρωπο, ανεξαρτητοποιημένος πλέον από τους περιορισμούς και την φιλοσοφία των Θεοσοφιστών.

Πραγματοποίησε πολλά ταξίδια στην Ευρώπη και στην Αμερική και το 1969 ανέλαβε διευθυντής του ιδρύματος που φέρει το όνομά του, στην Καλιφόρνια. Δεν θεωρούσε ότι ανήκε σε κάποια εθνικότητα, θρήσκευμα ή κάστα και δίδασκε ως τον θάνατό του, το 1986.

Η ιστορία αυτή αποτέλεσε μια αποτυχία της Θεοσοφικής Εταιρείας και έβαλε φρένο στην εξάπλωση της στην Ινδία και γενικά στην ανατολή. Ενώ η ιδεολογική τοποθέτηση του να μιλήσει για την ανάγκη που έχει η ανθρωπότητα από δασκάλους φτωχών και ορφανών παιδιών και όχι από δασκάλους γκουρού (αρχηγούς οπαδών), χάλασε τα σχέδια της Θεοσοφικής Εταιρείας και αποτέλεσε μια μεγάλη επιτυχία για την ανθρωπότητα.[8]

Αντί επίλογου

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ
ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΗΣ 1
1 Λόγια του Εκκλησιαστή, γιου του Δαβίδ, και βασιλιά στην Ιερουσαλήμ. Τίποτα δεν είναι καινούριο 2 Όλα είναι μάταια στο έπακρο, λέει ο Εκκλησιαστής, όλα είναι μάταια. Τα πάντα είναι μονάχα ματαιότητα. 3 Τι ωφελείται ο άνθρωπος απ’ όλο του το μόχθο και τη σκληρή του τη δουλειά πάνω στη γη; 4 Η μια γενιά περνάει και άλλη έρχεται, και μόνο η γη πάντοτε μένει η ίδια. 5 Ο ήλιος προβάλλει στην ανατολή και χάνεται στη δύση· τρέχει να βρεθεί στον τόπο του, για να ξαναφανεί. 6 Ο άνεμος φυσάει προς το νότο, προς το βορρά γυρίζει, πηγαίνει και ξαναγυρνάει κι αρχίζει πάλι απ’ την αρχή. 7 Οι ποταμοί όλοι χύνονται στη θάλασσα, μα η θάλασσα ποτέ της δε γεμίζει· ξαναγυρίζουν τα νερά προς τις πηγές των ποταμών, για να κυλήσουν πάλι. 8 Πόσο είν’ όλα αυτά ανιαρά! Αλλάζουν τόσο γρήγορα που κανένας δεν μπορεί να τα παρακολουθήσει και πολύ περισσότερο με λόγια να τα περιγράψει. Το μάτι δεν θα δει ποτέ αρκετά για να χορτάσει ούτε το αυτί ποτέ θ’ ακούσει αρκετά. 9 Αυτό που υπήρξε, αυτό και θα υπάρχει· κι αυτό που έγινε, το ίδιο θα επαναληφθεί. Τίποτα δεν είν’ καινούριο εδώ στη γη. 10 Αν πει κανείς για κάποιο πράγμα, «να και κάτι καινούριο», θα κάνει λάθος. Στην πραγματικότητα αυτό υπήρχε πολύ πριν από μας. 11 Αλλά κανένας δε θυμάται όσα έχουν γίνει από παλιά, κι αυτά που πρόκειται να γίνουν, κανένας δε θα τα θυμάται απ’ όσους μέλλουν να ζήσουν ύστερα απ’ αυτά.

Ιερεμίας 23:
29Δεν είναι ο λόγος μου ως πυρ; λέγει ο Κύριος· και ως σφύρα κατασυντρίβουσα τον βράχον;
30Διά τούτο, ιδού, εγώ είμαι εναντίον των προφητών, λέγει Κύριος, οίτινες κλέπτουσι τους λόγους μου, έκαστος από του πλησίον αυτού.
31Ιδού, εγώ είμαι εναντίον των προφητών, λέγει Κύριος, οίτινες κινούσι τας γλώσσας αυτών και λέγουσιν, Αυτός λέγει.
32Ιδού, εγώ είμαι εναντίον των προφητευόντων ενύπνια ψευδή, λέγει Κύριος, οίτινες διηγούνται αυτά και πλανώσι τον λαόν μου με τα ψεύδη αυτών και με την αφροσύνην αυτών· ενώ εγώ δεν απέστειλα αυτούς ουδέ προσέταξα αυτούς· διά τούτο ουδόλως θέλουσιν ωφελήσει τον λαόν τούτον, λέγει Κύριος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι πραγματικές ιδρυτικές αρχές της Νέας Ακρόπολης

THEOSSOFICUL SOCIETY - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ - Νέα Ακρόπολη

Το εγχειρίδιο του Οδηγητή της Νέας Ακρόπολης